ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 29 березня 2002 р. № 426
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 липня 2006 р. № 947)
Норма
№ 8—додаткова норма харчування донора
в
день давання крові та (або) її компонентів
(грамів)
Найменування
продукту |
Кількість
|
М’ясо (яловичина, птиця) |
300 |
Риба |
30 |
Масло вершкове |
20 |
Олія |
5 |
Крупи різні та макаронні
вироби |
40 |
Яйце куряче, штук |
1 |
Молоко |
200 |
Цукор |
35 |
Борошно пшеничне |
10 |
Хліб житній |
150 |
Хліб пшеничний |
150 |
Картопля |
200 |
Капуста |
100 |
Буряки |
30 |
Морква |
50 |
Цибуля |
20 |
Сухофрукти |
20 |
Фрукти свіжі |
300 |
Сік |
100 |
Чай |
0,3 |
Какао |
40 |
Енергетична цінність набору
продуктів повинна становити від 2000 до 2200 ккал.
_________
Примітки:
1. За цією нормою за
рахунок держави забезпечуються харчуванням військовослужбовці і працівники
Збройних Сил та інших військових формувань, рядовий і начальницький склад
органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та органів і
установ кримінально-виконавчої системи, які дають кров та (або) її компоненти
спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним
підрозділам закладів охорони здоров’я, що
належать до сфери управління Міноборони, незалежно від забезпечення їх
харчуванням за основними нормами.
У разі неможливості
забезпечити харчуванням за цією нормою донору відшкодовується вартість набору
продуктів готівкою.
2. Заміну одних
продуктів на інші дозволяється проводити згідно з нормами заміни.
3. Додатковим
харчуванням (вартість продуктів готівкою) донори забезпечуються у закладах
охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міноборони, за місцем взяття
у донора крові та (або) її компонентів.
У разі давання
донорами крові та (або) її компонентів виїзним бригадам центрів крові,
відділенням переливання крові додаткове харчування (вартість продуктів
готівкою) організовується у військових частинах, вищих військових навчальних
закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів,
установах і організаціях Збройних Сил та інших військових формувань, органів
внутрішніх справ, органів цивільного захисту та органів кримінально-виконавчої
системи на місці.
Додаткові продукти для організації харчування
військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових
навчальних закладів у дні давання крові та (або) її компонентів записуються
окремою графою у розкладку продуктів. Сніданок і обід готуються з продуктів як
за основною, так і додатковою нормою для донора відповідно до рекомендацій, а
вечеря – за основною нормою.
Рекомендації щодо складення наборів
продуктів
для харчування донора в день давання крові
та (або) її компонентів
Перед даванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з
булкою та цукром (80 грамів булки, 30 грамів цукру, 0,5 грама чаю).
Перший варіант обіду, грамів
Найменування
продуктів |
Білки |
Жири |
Вугле-води
|
Калорій-ність,
ккал |
|
Вінегрет з олією та оселедцем |
3,3 |
10,7 |
18,1 |
157 |
|
Суп гороховий з м’ясним фаршем (400 і 100) |
18,9 |
21,7 |
33,3 |
378 |
|
Яловичина відварена (270). Каша вівсяна і овочеве
рагу (по 150 і 150) |
41,1 4,9 |
26,7 12,8 |
|
402 271 |
|
Кисіль з клюкви (180) |
0,2 |
|
39,6 |
147 |
|
Другий варіант обіду, грамів |
|||||
Салат із свіжої капусти, моркви та яблук із
сметаною (50, 50, 50 і 20) |
1,6 |
5,9 |
16,3 |
118 |
|
Борщ український із сметаною та м’ясним фаршем
(400 і 100) |
21,2 |
24,8 |
32,7 |
399 |
|
Курятина відварена (270). Каша гречана і овочеве
рагу (150 і 150) |
50,7 7 |
27,8 14,1 |
44,3 |
417 320 |
|
Компот з кураги та ізюму (180) |
0,2 |
|
30 |
115 |
|
На кожний раціон, грамів |
|||||
Хліб житній (150) |
5 |
1 |
42,5 |
188 |
|
Хліб пшеничний (150) |
7,9 |
1,9 |
52,7 |
246 |
|
Масло вершкове (20) |
0,08 |
15,7 |
0,1 |
149 |
|
Яблука свіжі (300) |
0,9 |
|
34,5 |
132 |
|
Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, 300) |
2,4 |
|
25,2 |
116 |
|
Енергетична цінність раціонів, грамів |
|
||||
Перший варіант |
84,7 |
89,5 |
282,1 |
2186 |
|
Другий варіант |
89,7 |
94,2 |
278,6 |
2200 |
Файли що додаються:
Норма № 8-додаткова норма харчування донора в день давання крові та (або) її компонентів