• In English

  • ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
     від 29 березня 2002 р. № 426
    (в редакції постанови Кабінету Міністрів України
    від 8 липня 2006 р. № 947)



     

    Норма № 8—додаткова норма харчування донора

    в день давання крові та (або) її компонентів

    (грамів)

     

    Найменування продукту

    Кількість

    М’ясо (яловичина, птиця)

    300

    Риба

    30

    Масло вершкове

    20

    Олія

    5

    Крупи різні та макаронні вироби

    40

    Яйце куряче, штук

    1

    Молоко

    200

    Цукор

    35

    Борошно пшеничне

    10

    Хліб житній

    150

    Хліб пшеничний

    150

    Картопля

    200

    Капуста

    100

    Буряки

    30

    Морква

    50

    Цибуля

    20

    Сухофрукти

    20

    Фрукти свіжі

    300

    Сік

    100

    Чай

    0,3

    Какао

    40

     

    Енергетична цінність набору продуктів повинна становити від 2000 до 2200 ккал.

    _________

    Примітки:

    1. За цією нормою за рахунок держави забезпечуються харчуванням військовослужбовці і працівники Збройних Сил та інших військових формувань, рядовий і начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та органів і установ кримінально-виконавчої системи, які дають кров та (або) її компоненти спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним підрозділам закладів охорони здоровя, що належать до сфери управління Міноборони, незалежно від забезпечення їх харчуванням за основними нормами.

    У разі неможливості забезпечити харчуванням за цією нормою донору відшкодовується вартість набору продуктів готівкою.

    2. Заміну одних продуктів на інші дозволяється проводити згідно з нормами заміни.

    3. Додатковим харчуванням (вартість продуктів готівкою) донори забезпечуються у закладах охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міноборони, за місцем взяття у донора крові та (або) її компонентів.

    У разі давання донорами крові та (або) її компонентів виїзним бригадам центрів крові, відділенням переливання крові додаткове харчування (вартість продуктів готівкою) організовується у військових частинах, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, установах і організаціях Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, органів цивільного захисту та органів кримінально-виконавчої системи на місці.

     Додаткові продукти для організації харчування військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів у дні давання крові та (або) її компонентів записуються окремою графою у розкладку продуктів. Сніданок і обід готуються з продуктів як за основною, так і додатковою нормою для донора відповідно до рекомендацій, а вечеря – за основною нормою.

    Рекомендації щодо складення наборів продуктів
    для харчування донора в день давання крові
    та (або) її компонентів

     Перед даванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з булкою та цукром (80 грамів булки, 30 грамів цукру, 0,5 грама чаю).

    Перший варіант обіду, грамів

    Найменування продуктів

    Білки

    Жири

    Вугле-води

    Калорій-ність, ккал

    Вінегрет з олією та оселедцем
    (150 і 20)

    3,3

    10,7

    18,1

    157

    Суп гороховий з м’ясним фаршем (400 і 100)

    18,9

    21,7

    33,3

    378

    Яловичина відварена (270). Каша вівсяна і овочеве рагу (по 150 і 150)

    41,1

    4,9

    26,7

    12,8


    36,4

    402

    271

    Кисіль з клюкви (180)

    0,2

     

    39,6

    147

    Другий варіант обіду, грамів

     

    Салат із свіжої капусти, моркви та яблук із сметаною (50, 50, 50 і 20)

    1,6

    5,9

    16,3

    118

    Борщ український із сметаною та м’ясним фаршем (400 і 100)

    21,2

    24,8

    32,7

    399

    Курятина відварена (270). Каша гречана і овочеве рагу (150 і 150)

    50,7

    7

    27,8

    14,1

     

    44,3

    417

    320

    Компот з кураги та ізюму (180)

    0,2

     

    30

    115

    На кожний раціон, грамів

     

    Хліб житній (150)

    5

    1

    42,5

    188

     

    Хліб пшеничний (150)

    7,9

    1,9

    52,7

    246

     

    Масло вершкове (20)

    0,08

    15,7

    0,1

    149

     

    Яблука свіжі (300)

    0,9

     

    34,5

    132

     

    Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, 300)

    2,4

     

    25,2

    116

     

    Енергетична цінність раціонів, грамів

     

     

    Перший варіант

    84,7

    89,5

    282,1

    2186

    Другий варіант

    89,7

    94,2

    278,6

    2200

     

    _____________________