ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
 від 29 березня 2002 р. № 426
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 8 липня 2006 р. № 947)



 

Норма № 8—додаткова норма харчування донора

в день давання крові та (або) її компонентів

(грамів)

 

Найменування продукту

Кількість

М’ясо (яловичина, птиця)

300

Риба

30

Масло вершкове

20

Олія

5

Крупи різні та макаронні вироби

40

Яйце куряче, штук

1

Молоко

200

Цукор

35

Борошно пшеничне

10

Хліб житній

150

Хліб пшеничний

150

Картопля

200

Капуста

100

Буряки

30

Морква

50

Цибуля

20

Сухофрукти

20

Фрукти свіжі

300

Сік

100

Чай

0,3

Какао

40

 

Енергетична цінність набору продуктів повинна становити від 2000 до 2200 ккал.

_________

Примітки:

1. За цією нормою за рахунок держави забезпечуються харчуванням військовослужбовці і працівники Збройних Сил та інших військових формувань, рядовий і начальницький склад органів внутрішніх справ, органів і підрозділів цивільного захисту та органів і установ кримінально-виконавчої системи, які дають кров та (або) її компоненти спеціалізованим установам і закладам переливання крові та відповідним підрозділам закладів охорони здоровя, що належать до сфери управління Міноборони, незалежно від забезпечення їх харчуванням за основними нормами.

У разі неможливості забезпечити харчуванням за цією нормою донору відшкодовується вартість набору продуктів готівкою.

2. Заміну одних продуктів на інші дозволяється проводити згідно з нормами заміни.

3. Додатковим харчуванням (вартість продуктів готівкою) донори забезпечуються у закладах охорони здоров’я, що належать до сфери управління Міноборони, за місцем взяття у донора крові та (або) її компонентів.

У разі давання донорами крові та (або) її компонентів виїзним бригадам центрів крові, відділенням переливання крові додаткове харчування (вартість продуктів готівкою) організовується у військових частинах, вищих військових навчальних закладах та військових навчальних підрозділах вищих навчальних закладів, установах і організаціях Збройних Сил та інших військових формувань, органів внутрішніх справ, органів цивільного захисту та органів кримінально-виконавчої системи на місці.

 Додаткові продукти для організації харчування військовослужбовців строкової військової служби та курсантів вищих військових навчальних закладів у дні давання крові та (або) її компонентів записуються окремою графою у розкладку продуктів. Сніданок і обід готуються з продуктів як за основною, так і додатковою нормою для донора відповідно до рекомендацій, а вечеря – за основною нормою.

Рекомендації щодо складення наборів продуктів
для харчування донора в день давання крові
та (або) її компонентів

 Перед даванням крові на сніданок донор одержує гарячий чай з булкою та цукром (80 грамів булки, 30 грамів цукру, 0,5 грама чаю).

Перший варіант обіду, грамів

Найменування продуктів

Білки

Жири

Вугле-води

Калорій-ність, ккал

Вінегрет з олією та оселедцем
(150 і 20)

3,3

10,7

18,1

157

Суп гороховий з м’ясним фаршем (400 і 100)

18,9

21,7

33,3

378

Яловичина відварена (270). Каша вівсяна і овочеве рагу (по 150 і 150)

41,1

4,9

26,7

12,8


36,4

402

271

Кисіль з клюкви (180)

0,2

 

39,6

147

Другий варіант обіду, грамів

 

Салат із свіжої капусти, моркви та яблук із сметаною (50, 50, 50 і 20)

1,6

5,9

16,3

118

Борщ український із сметаною та м’ясним фаршем (400 і 100)

21,2

24,8

32,7

399

Курятина відварена (270). Каша гречана і овочеве рагу (150 і 150)

50,7

7

27,8

14,1

 

44,3

417

320

Компот з кураги та ізюму (180)

0,2

 

30

115

На кожний раціон, грамів

 

Хліб житній (150)

5

1

42,5

188

 

Хліб пшеничний (150)

7,9

1,9

52,7

246

 

Масло вершкове (20)

0,08

15,7

0,1

149

 

Яблука свіжі (300)

0,9

 

34,5

132

 

Цитрусові (апельсини, мандарини, грейпфрути, 300)

2,4

 

25,2

116

 

Енергетична цінність раціонів, грамів

 

 

Перший варіант

84,7

89,5

282,1

2186

Другий варіант

89,7

94,2

278,6

2200

 

_____________________