• In English

  • ЗАТВЕРДЖЕНО
    постановою Кабінету Міністрів України
    від 11 лютого 2010 р.  № 164

     

    НОРМАТИВИ
    оптимального співвідношення культур у сівозмінах
    в різних природно-сільськогосподарських регіонах

     

    Природно-сільськогосподарський регіон

    Структура посівних площ (у відсотках)

    зернові та зернобобові культури

    технічні культури

    картопля і овоче-баштанні культури

    кормові культури

    чорний пар

    усього

    у тому числі

    ріпак

    соняшник

    усього

    у тому числі багаторічні трави

    Поліський

    35—80

    3—25

    0,5—4

    0,5

    8—25

    20—60

    5—20

     

    Лісостеповий

    25—95

    5—30

    3—5

    5—9

    3—5

    10—75

    10—50

     

    Північностеповий

    45—80

    10—30

    10

    10

    1—2

    10—60

    10—16

    5—14

    Південностеповий

    40—82

    5—35

    5—10

    12—15

    1—2

    10—60

    8—14

    18—20

    Передкарпатський

    25—60

    5—10

    5—7

     

    8—20

    25—60

    10—40

     

    ___________

    Примітка. Допустимі нормативи періодичності вирощування культури  на одному і тому самому полі становлять:

    для озимих жита і ячменю, ячменю ярого, вівса, гречки — не менше ніж через один рік;

    для пшениці озимої, картоплі, проса — не менше ніж через два роки;

    для кукурудзи в сівозміні або на тимчасово виведеному із сівозміни полі — протягом двох — трьох років поспіль;

    для багаторічних бобових трав, зернобобових культур (крім люпину), буряку цукрового і кормового, ріпаку озимого і
    ярого — не менше ніж через три роки;

    для льону — не менше ніж через п’ять років;

    для люпину, капусти — не менше ніж через шість років;

    для соняшника — не менше ніж через сім років;

    для лікарських рослин (залежно від біологічних властивостей) — один — десять років.

    _____________________