• In English

  • Додаток 6
    до постанови Кабінету Міністрів України
    від 22 листопада 2004 р. № 1591

    НОРМИ
    харчування в оздоровчих закладах
    для учнів (вихованців) навчальних закладів

     

     (денна норма на одного учня (вихованця), грамів)

     

    Оздоровчі заклади (табори)

     

    Найменування
    продукту

    праці та відпочинку

    позаміські

    (стаціонар-ні), профільні

    санаторні, спеціалі-зовані

    з денним перебу-ванням, профільні

     

     

     

     

     

     

     

    Хліб житній

    150

    100

    100

    40

     

    Хліб пшеничний

    250

    250

    200

    90

     

    Борошно пшеничне

    50

    10

    20

    10

     

    Крохмаль

    8

    8

    8

    3

     

    Крупи, бобові,

     

     

     

     

     

    макаронні вироби

    80

    75

    70

    32

     

    Картопля

    400

    350

    400

    180

     

    Овочі різні

    420

    400

    450

    210

     

    Фрукти свіжі

    150

    100

    150

    50

     

    Соки

    100

    100

    100

    50

     

    Фрукти сушені

    15

    15

    10

    10

     

    Кондитерські вироби

    40

    20

    30

    10

     

    Цукор

    60

    50

    50

    35

     

    Мед, медопродукти

    4

    4

    5

    2

     

    Масло вершкове

    35

    45

    45

    20

     

    Олія

    20

    15

    20

    8

     

    Сало

    20

    20

    10

     

     

    Яйця, штук

    1

    1

    1

    1/2

     

    Молоко, кисломолочні

     

     

     

     

     

    продукти

    500

    500

    600

    250

     

    Сир кисломолочний

    50

    40

    60

    25

     

    Сир твердий

    20

    15

    10

    5

     

    Сметана

    25

    15

    20

    10

     

    М’ясо, м’ясопродукти

    200

    160

    200

    80

     

    Риба, рибопродукти

    60

    60

    60

    30

     

    Кава злакова

    3,5

    1,5

    2,5

    1

     

    Какао

    1

    1

    1

     

     

    Чай

    1,5

    0,2

    0,2

    0,1

     

    Сіль, сіль йодована

    10

    10

    10

    8

     

    Дріжджі

    1

    2

    2

     

     

    Лавровий лист

    0,01

    0,01

    0,01

    0,01

     

    Кислота лимонна

    0,05

    0,05

    0,05

    0,05

     

     

     

     

     

     

    Хімічний склад

     

     

     

     

    Білки

    116

    118

    130

    58

     у тому числі тваринні

    69

    68

    82

    35

     

     

     

     

     

    Жири

    115

    116

    128

    57

     у тому числі рослинні

    23

    15

    20

    8

     

     

     

     

     

    Вуглеводи

    500

    428

    436

    212

     

     

     

     

     

    Енергоцінність, ккал

    3500

    3228

    3418

    1593

    _____________

    Примітка. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються у межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 60 г на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (60 х 7) : 3 = 420 : 3 = 140 грамів.

    __________________________