• In English

  • Додаток 4
    до постанови Кабінету Міністрів України
    від 22 листопада 2004 р. № 1591

     

    НОРМИ
    харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх
    школах-інтернатах, інтернатах у складі
    загальноосвітніх навчальних закладів,
    професійно-технічних навчальних закладах



    (денна норма на одну дитину, грамів)

    Найменування продукту

    Вікова група (років)

     

    від 3
    до 6

    від 6
    до 10

    від 10
    до 13

    від 13 і старше

    Хліб житній

    100

    150

    180

    200

    Хліб пшеничний

    130

    180

    230

    250

    Борошно пшеничне

    30

    40

    45

    50

    Крохмаль

    3

    3

    3

    3

    Крупи, бобові, макаронні вироби

    45

    65

    80

    80

    Картопля

    300

    350

    400

    420

    Овочі свіжі

    350

    400

    450

    470

    Фрукти свіжі, цитрусові

    250

    300

    300

    300

    Соки

    150

    180

    200

    200

    Фрукти сушені

    20

    15

    15

    15

    Кондитерські вироби

    30

    30

    35

    40

    Цукор

    50

    60

    70

    70

    Мед, медопродукти

    3

    4

    5

    7

    Масло вершкове

    40

    45

    50

    50

    Олія

    12

    15

    18

    20

    Сало

    2

    4

    6

    8

    Яйця, штук

    1

    1

    1

    1

    Молоко, кисломолочні продукти

    500

    500

    500

    500

    Сир кисломолочний

    40

    50

    70

    70

    Сир твердий

    12

    15

    20

    20

    Сметана

    15

    20

    25

    25

    М’ясо, птиця

    125

    130

    160

    160

    Ковбасні вироби

    25

    20

    25

    40

    Риба, рибопродукти

    75

    85

    100

    100

    Кава злакова, цикорій

    2

    3

    4

    5

    Какао

    2

    2

    2

    3

    Чай

    0,1

    0,2

    0,5

    0,5

    Сіль, сіль йодована

    6

    8

    10

    10

    Дріжджі

    1

    2

    3

    3

    Лавровий лист

    0,02

    0,02

    0,02

    0,02

    Сухарі панірувальні

    2

    4

    3

    4

    Томатна паста

    2

    3

    3

    4

    Ванільний цукор

    0,1

    0,1

    0,1

    0,1

    Кислота лимонна

    0,1

    0,1

    0,1

    0,2

    Хімічний склад

     

     

     

     

    Білки

    74

    87

    100

    107

     у тому числі тваринні

    37

    43

    51

    53

    Жири

    67

    77

    90

    95

     у тому числі рослинні

    24

    28

    15

    16

    Вуглеводи

    355

    400

    390

    428

     

     

     

     

     

    Енергоцінність, ккал

    2319

    2641

    2500

    2995

    _____________

    Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175 грамів.

     2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів. Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться лише за призначенням лікаря.

     3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від
    27 грудня 2001 р. № 1752 “Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз та інфікованих мікобактеріями туберкульозу”.

     4. У літній оздоровчий період (90 днів), неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

     5. Учні загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 13 жовтня 1993 р. № 859 “Про організацію діяльності загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації”.

     6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 “Про норми харчування військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань” (норма № 6 — ліцеїстська).

     7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок. Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи піклувальника, виплачується вартість обіду.

    _____________________