Додаток 4
до постанови Кабінету Міністрів України
від 22 листопада 2004 р. № 1591
НОРМИ
харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх
школах-інтернатах, інтернатах у складі
загальноосвітніх навчальних закладів,
професійно-технічних навчальних закладах
(денна норма на одну
дитину, грамів)
Найменування
продукту |
Вікова
група (років) |
|||
|
від 3 |
від 6 |
від 10 |
від 13 і старше |
Хліб житній |
100 |
150 |
180 |
200 |
Хліб пшеничний |
130 |
180 |
230 |
250 |
Борошно пшеничне |
30 |
40 |
45 |
50 |
Крохмаль |
3 |
3 |
3 |
3 |
Крупи, бобові, макаронні
вироби |
45 |
65 |
80 |
80 |
Картопля |
300 |
350 |
400 |
420 |
Овочі свіжі |
350 |
400 |
450 |
470 |
Фрукти свіжі, цитрусові |
250 |
300 |
300 |
300 |
Соки |
150 |
180 |
200 |
200 |
Фрукти сушені |
20 |
15 |
15 |
15 |
Кондитерські вироби |
30 |
30 |
35 |
40 |
Цукор |
50 |
60 |
70 |
70 |
Мед, медопродукти |
3 |
4 |
5 |
7 |
Масло вершкове |
40 |
45 |
50 |
50 |
Олія |
12 |
15 |
18 |
20 |
Сало |
2 |
4 |
6 |
8 |
Яйця, штук |
1 |
1 |
1 |
1 |
Молоко, кисломолочні продукти |
500 |
500 |
500 |
500 |
Сир кисломолочний |
40 |
50 |
70 |
70 |
Сир твердий |
12 |
15 |
20 |
20 |
Сметана |
15 |
20 |
25 |
25 |
М’ясо, птиця |
125 |
130 |
160 |
160 |
Ковбасні вироби |
25 |
20 |
25 |
40 |
Риба, рибопродукти |
75 |
85 |
100 |
100 |
Кава злакова, цикорій |
2 |
3 |
4 |
5 |
Какао |
2 |
2 |
2 |
3 |
Чай |
0,1 |
0,2 |
0,5 |
0,5 |
Сіль, сіль йодована |
6 |
8 |
10 |
10 |
Дріжджі |
1 |
2 |
3 |
3 |
Лавровий лист |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
0,02 |
Сухарі панірувальні |
2 |
4 |
3 |
4 |
Томатна паста |
2 |
3 |
3 |
4 |
Ванільний цукор |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
Кислота лимонна |
0,1 |
0,1 |
0,1 |
0,2 |
Хімічний
склад |
|
|
|
|
Білки |
74 |
87 |
100 |
107 |
у тому числі тваринні |
37 |
43 |
51 |
53 |
Жири |
67 |
77 |
90 |
95 |
у тому числі рослинні |
24 |
28 |
15 |
16 |
Вуглеводи |
355 |
400 |
390 |
428 |
|
|
|
|
|
Енергоцінність, ккал |
2319 |
2641 |
2500 |
2995 |
Примітки:
1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове)
використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків,
а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад,
денна норма риби — 75 г на учня (вихованця), використовується в меню 3 рази на
тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: ( 75 х 7 ) : 3 = 525 : 3 = 175
грамів.
2. У санаторних школах-інтернатах (для дітей,
які страждають на захворювання серцево-судинної системи, хронічні неспецифічні
захворювання органів дихання, хронічні неспецифічні захворювання органів
травлення, психоневрологічні захворювання, хворих на цукровий діабет) витрати
на харчування збільшуються на 8 відсотків для придбання дієтичних продуктів.
Зміни норм харчування для дітей у період загострення захворювання вносяться
лише за призначенням лікаря.
3. Діти, хворі на туберкульоз та інфіковані
мікобактеріями туберкульозу, забезпечуються харчуванням згідно з нормами,
затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від
27 грудня 2001 р. № 1752 “Про норми харчування для осіб, хворих на туберкульоз
та інфікованих мікобактеріями туберкульозу”.
4. У літній оздоровчий період (90 днів),
неділю, святкові і канікулярні дні витрати на харчування збільшуються на 10
відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.
5. Учні загальноосвітніх шкіл соціальної
реабілітації та професійних училищ соціальної реабілітації забезпечуються
харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою Кабінету Міністрів
України від 13 жовтня 1993 р. № 859 “Про організацію діяльності
загальноосвітніх шкіл соціальної реабілітації та професійних училищ соціальної
реабілітації”.
6. Учні ліцеїв з посиленою військово-фізичною
підготовкою забезпечуються харчуванням згідно з нормами, затвердженими постановою
Кабінету Міністрів України від 29 березня 2002 р. № 426 “Про норми харчування
військовослужбовців Збройних Сил та інших військових формувань” (норма № 6 —
ліцеїстська).
7. Згідно з нормами для дітей віком від 13 і
старше забезпечуються харчуванням також студенти і курсанти вищих навчальних
закладів, які відповідно до законодавства перебувають на державному
забезпеченні, та студенти і курсанти з числа дітей-сиріт і дітей, позбавлених
батьківського піклування, які перебувають на повному державному забезпеченні
або яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи
піклувальника. У разі відсутності можливості для організації повноцінного
харчування зазначеним категоріям студентів, курсантів у навчальному закладі
може виплачуватися грошова компенсація у розмірі вартості харчування у
школах-інтернатах відповідного регіону з урахуванням торговельних націнок.
Особам, яким в установленому законодавством порядку призначено опікуна чи
піклувальника, виплачується вартість обіду.
Файли що додаються:
НОРМИ харчування у дитячих будинках, загальноосвітніх школах-інтернатах, інтернатах у складі загальноосвітніх навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладах