• In English

  • Додаток 2
    до постанови Кабінету Міністрів України
    від 22 листопада 2004 р. № 1591

     НОРМИ
    харчування у дошкільних навчальних закладах
    (крім санаторних) для дітей старше одного року

    (денна норма на одну дитину, грамів)

     

    Вікова група (років)

    Найменування продукту

    від 1 до 3

    від 3 до 6 (7)

     

    Кількість приймання їжі

     

    3

    4

    3

    4

    Хліб житній

    20

    30

    40

    60

    Хліб пшеничний

    55

    80

    80

    120

    Борошно пшеничне

    15

    20

    25

    32

    Крохмаль

    3

    3

    4

    4

    Крупи, бобові, макаронні вироби

    30

    40

    45

    50

    Картопля

    130

    150

    190

    220

    Овочі різні

    180

    210

    230

    260

    Фрукти свіжі, цитрусові

    45

    90

    100

    100

    Соки

    50

    50

    70

    100

    Фрукти сушені

    10

    10

    10

    10

    Кондитерські вироби

    5

    15

    15

    20

    Цукор

    35

    40

    45

    50

    Мед, медопродукти

    1

    1

    2

    2

    Масло вершкове

    12

    19

    21

    25

    Олія

    6

    9

    9

    15

    Сало

    1

    1

    2

    2

    Яйця, штук

    1/4

    1/2

    1/2

    1/2

    Молоко, кисломолочні

     

     

     

     

    продукти

    350

    450

    400

    500

    Сир кисломолочний

    35

    40

    45

    50

    Сир твердий

    3

    3

    5

    5

    Сметана

    5

    10

    10

    15

    М’ясо, м’ясопродукти

    60

    85

    100

    110

    Риба, рибопродукти

    20

    25

    45

    50

    Кава злакова, цикорій

    1

    1

    4

    4

    Какао

    1

    1

    2

    2

    Чай

    0,2

    0,2

    0,2

    0,2

    Сіль, сіль йодована

    2

    2

    5

    8

    Дріжджі

    1

    1

    1

    1,5

    Лавровий лист

    0,05

    0,05

    0,1

    0,1

    Сухарі панірувальні

    2

    3

    2

    3

    Томатна паста

    2

    3

    2

    3

    Ванільний цукор

    0,1

    0,1

    0,1

    0,1

    Кислота лимонна

    0,1

    0,1

    0,1

    0,1

    Хімічний склад

     

     

     

     

    Білки

    46,6

    60,6

    68,1

    81,5

     у тому числі тваринні

    29,1

    37,5

    48,4

    48,5

    Жири

    45,6

    63,5

    71,7

    86,5

     у тому числі рослинні

    8,4

    12,3

    12,7

    17,8

    Вуглеводи

    167,6

    229,3

    239,2

    298,8

     

     

     

     

     

     Енергоцінність, ккал

    1267,2

    1731,2

    1874,8

    2299,4

    _____________

    Примітки: 1. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 50 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень при роботі дошкільного навчального закладу 5 днів на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (50 х 5) : 3 = 250: 3 = 83 грамів.

    2. У літній оздоровчий період (90 днів) витрати на харчування збільшуються на 10 відсотків для придбання свіжих овочів і фруктів.

    _____________________