• In English

  • Додаток 1
    до постанови Кабінету Міністрів України
    від 22 листопада 2004 р. № 1591

     НОРМИ
    харчування у дошкільних навчальних закладах
    для дітей віком до одного року

    (денна норма на одну дитину, грамів)

     

    Вікова група (місяців)

    Найменування продукту

    0–3

    4–5

    6–7

    8–12

    Сухі адаптовані молочні суміші

    80–100

    90–120

    75–80

    30–60

    (або рідкі адаптовані

     

     

     

     

    молочні суміші)

    (700–900)

    (900–1000)

    (900–800)

    (600–500)

    Хліб житній (з 10 місяців)

     

     

     

    5–10

    Хліб пшеничний (з 8 місяців)

     

     

     

    5–10

    Крохмаль

     

     

    1

    2

    Крупи, бобові, макаронні вироби

     

     

    20

    25–30

    Картопля

     

     

    50

    85

    Овочі

     

     

    120

    180

    Фрукти свіжі, цитрусові

     

     

    10–60

    70–120

    Соки

     

     

    30–50

    50–100

    Фрукти сушені

     

     

    1–4

    4–6

    Кондитерські вироби (сухарики, печиво)

     

     

     

     

     

     

     

    3–15

    Цукор

     

     

    30

    30

    Масло вершкове

     

     

    1–4

    4–6

    Олія

     

     

    1–3

    3–6

    Яйця, штук

     

     

    1/5 жовтка

    1/4 – 1/2 жовтка

    Молоко, кисломолочні продукти

     

     

    100–200

    300–380

    Сир кисломолочний

     

     

    10–30

    30–50

    М’ясо, м’ясопродукти

     

     

     

    50–90

    Риба, рибопродукти

     

     

     

    15–25

    Кава злакова, цикорій

     

     

     

    1

    Какао

     

     

     

    1

    Чай

     

     

     

    0,1

    Сіль, сіль йодована

     

     

    1

    2

    Хімічний склад

     

     

     

     

    Білки

    15

    19

    23

    32

     у тому числі тваринні

    15

    19

    22

    25

    Жири

    30

    38

    53

    61

     у тому числі рослинні

     

     

    3

    6

    Вуглеводи

    66

    77

    115

    143

    Енергоцінність, ккал

    660

    730

    1029

    1249

     __________

     Примітка. Продукти щоденного споживання (молоко, хліб, масло вершкове) використовуються в межах денної норми ± 5 відсотків, а такі продукти, як сир, риба, дріжджі, — кілька разів на тиждень. Наприклад, денна норма риби — 15 грамів на дитину, використовується в меню 3 рази на тиждень. Розрахунок проводиться таким чином: (15 х 7) : 3 = 105 : 3 = 35 грамів (на день).

    _____________________