• In English
  • Дані Мінагрополітики про цінову ситуацію на продовольчому ринку
    опубліковано 15 вересня 2014 року о 16:24

    Міністерство аграрної політики та продовольства України забезпечує постійний моніторинг та в межах наданих повноважень здійснює заходи, спрямовані на збереження стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку України.

    Згідно з даними Держстату, індекс споживчих цін на продукти харчування у серпні 2014 року склав 113,9% до серпня 2013 року, проте до липня 2014 року  він знизився та склав 99,8%. Найбільше у серпні зросли ціни на яйця - на 13,6%, на 2,5–1,0% зросли ціни на рис, соняшникову олію, хліб, макаронні вироби, сало, цукор, м’ясо та м’ясопродукти, маргарин, молоко, продукти переробки зернових.

    Натомість відчутно подешевшали овочі, у т. ч. цибуля (на 44,8%), помідори  та  перець (на 41,0%),  морква (на 38,0%),  буряк (на 28,1%), картопля (на 27,0%), білокачанна капуста (на 20,7%). Ціни на фрукти знизилися на 3,4%.

    За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність" 585 продуктових ринках України (без урахування ринків АР Крим, м. Севастополь, Луганської (15 ринків) та Донецької (41 ринок) областей), станом на 9 вересня порівняно з 2 вересня 2014 року знизилися роздрібні ціни на цибулю, моркву, буряк, картоплю, капусту урожаю 2014 року, томати польові та яблука.

    Ціна на огірки польові не змінилися (до 6,49 грн./кг).

    Спостерігалося незначне, в межах 0,1% - 0,9%, зростання цін на хліб, крупу рисову, манну, вівсяну, гречану, пшоняну, борошно, макаронні вироби, цукор, олію соняшникову, сметану, масло вершкове, сир твердий, сир кисломолочний, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, ковбаси варені, свинину.

    Зросли ціни на яйця курячі І кат. (на 2,3%), яйця курячі ІІ кат. (на 2%), сало (на 1,1%), м'ясо курей, яловичину (на 1%).

    За даними моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.09.2014 у порівнянні з 29.08.2014 знизилися середні споживчі ціни на крупи гречані, борошно пшеничне вищого ґатунку, макаронні вироби, моркву, цибулю ріпчасту.

    Ціни на буряк залишилися без змін (2,23 грн./кг).

     

    У торговельних мережах відмічено зростання цін на:

    - яйця курячі - на 7,7% (з 10,25 до 11,04 грн./дес.), ціни зросли в усіх регіонах, найбільше – в Запорізькій області (на 14,3%, до 11,80 грн./дес.);

    - капусту - на 1,89% (з 1,79 до 1,89 грн./кг), ціни зросли у 16 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 29,3%, до 2,38 грн./кг);

    - рис - на 4,6% (з 10,60 до 11,09 грн./кг), ціни зросли по всіх регіонах, найбільше – у Запорізькій області (на 7%, до 10,94 грн./кг);

    - сало - на 4,5% (з 25,47 до 26,61 грн./кг), ціни зросли у 18 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 21,7%, до 31,18 грн./кг);

    - свинину - на 4,3% (з 56,32 до 58,73 грн./кг), ціни зросли в усіх регіонах, крім Сумської області, найбільше – у Львівській області (на 7,7%, до 59,34 грн./кг);

    - яловичину - на 2,2% (з 61,49 до 62,86 грн./кг), ціни зросли в 19 регіонах, найбільше – у Тернопільській області (на 6,8%, до 66,85 грн./кг);

    - хліб житній, житньо-пшеничний - на 1,6% (з 5,52 до 5,61 грн./кг), ціни зросли у 9 регіонах, найбільше – в Полтавській області (на 8%, до 4,97 грн./кг).

    Спостерігається незначне зростання цін у межах 0,1 - 1,1% на хліб пшеничний з борошна І ґатунку (до 5,72 грн./кг), цукор (до 10,08 грн/кг), олію соняшникову (до 15,98 грн./кг), молоко жирністю 2,5% (до 8,28 грн./кг), сметану жирністю 15% (до 21,29 грн./кг), масло вершкове жирністю 72-73% (68,76 грн./кг), сир м’який жирністю 9% (до 52,39 грн./кг), ковбаси варені першого ґатунку (до 38,26 грн./кг), птицю (до 27,72 грн./кг),  картоплю (до 3,09 грн./кг).

    Пропозиція товарів на продовольчих ринках та в торговельній мережі достатня.