Міністерство аграрної політики та продовольства України забезпечує постійний
моніторинг та в межах наданих повноважень здійснює заходи, спрямовані на
збереження стабільної цінової ситуації на продовольчому ринку України.
Згідно з даними Держстату, індекс споживчих цін на продукти
харчування у серпні 2014 року склав 113,9% до серпня 2013 року, проте до липня
2014 року він знизився та склав 99,8%. Найбільше
у серпні зросли ціни на яйця - на 13,6%, на 2,5–1,0% зросли ціни на рис,
соняшникову олію, хліб, макаронні вироби, сало, цукор, м’ясо та
м’ясопродукти, маргарин, молоко, продукти переробки зернових.
Натомість
відчутно подешевшали овочі, у т. ч. цибуля (на 44,8%), помідори та
перець (на 41,0%), морква (на
38,0%), буряк (на
28,1%), картопля (на 27,0%), білокачанна капуста (на 20,7%). Ціни
на фрукти знизилися на 3,4%.
За даними обстеження НДІ "Украгропромпродуктивність" 585
продуктових ринках України (без урахування ринків АР Крим, м. Севастополь,
Луганської (15 ринків) та Донецької (41 ринок) областей), станом на 9 вересня
порівняно з 2 вересня 2014 року знизилися роздрібні ціни на цибулю, моркву,
буряк, картоплю, капусту урожаю 2014 року, томати польові та яблука.
Ціна на огірки польові не змінилися (до 6,49 грн./кг).
Спостерігалося
незначне, в межах 0,1% - 0,9%, зростання цін на хліб, крупу рисову, манну,
вівсяну, гречану, пшоняну, борошно, макаронні вироби, цукор, олію соняшникову,
сметану, масло вершкове, сир твердий, сир
кисломолочний, молоко пастеризоване жирністю 2,5%, ковбаси варені, свинину.
Зросли ціни на
яйця курячі І кат. (на 2,3%),
яйця курячі ІІ кат. (на 2%), сало (на 1,1%), м'ясо курей, яловичину (на 1%).
За даними
моніторингу цін, який здійснюється органами державної статистики на підприємствах торгівлі, станом на 10.09.2014 у порівнянні з
29.08.2014 знизилися середні споживчі ціни на крупи гречані, борошно пшеничне
вищого ґатунку, макаронні вироби, моркву, цибулю ріпчасту.
Ціни на буряк
залишилися без змін (2,23 грн./кг).
У торговельних мережах відмічено зростання цін
на:
- яйця курячі -
на 7,7% (з 10,25 до 11,04 грн./дес.), ціни зросли в усіх регіонах, найбільше –
в Запорізькій області (на 14,3%, до 11,80 грн./дес.);
- капусту - на
1,89% (з 1,79 до 1,89 грн./кг), ціни зросли у 16 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 29,3%, до 2,38 грн./кг);
- рис - на 4,6%
(з 10,60 до 11,09 грн./кг), ціни зросли по всіх
регіонах, найбільше – у Запорізькій області (на 7%, до 10,94 грн./кг);
- сало - на 4,5%
(з 25,47 до 26,61 грн./кг), ціни зросли у 18 регіонах, найбільше – у Кіровоградській області (на 21,7%, до 31,18 грн./кг);
- свинину - на
4,3% (з 56,32 до 58,73 грн./кг), ціни зросли в усіх регіонах, крім Сумської
області, найбільше – у Львівській області (на 7,7%, до 59,34 грн./кг);
- яловичину - на
2,2% (з 61,49 до 62,86 грн./кг), ціни зросли в 19 регіонах, найбільше – у
Тернопільській області (на 6,8%, до 66,85 грн./кг);
- хліб житній,
житньо-пшеничний - на 1,6% (з 5,52 до 5,61 грн./кг), ціни зросли у 9 регіонах,
найбільше – в Полтавській області (на 8%, до 4,97 грн./кг).
Спостерігається незначне зростання цін у межах 0,1 - 1,1% на хліб пшеничний
з борошна І ґатунку (до 5,72 грн./кг), цукор (до 10,08 грн/кг), олію
соняшникову (до 15,98 грн./кг), молоко жирністю 2,5% (до 8,28 грн./кг), сметану
жирністю 15% (до 21,29 грн./кг), масло вершкове жирністю 72-73% (68,76
грн./кг), сир м’який
жирністю 9% (до 52,39 грн./кг), ковбаси варені першого ґатунку (до 38,26
грн./кг), птицю (до 27,72 грн./кг),
картоплю (до 3,09 грн./кг).
Пропозиція
товарів на продовольчих ринках та в торговельній мережі достатня.